Правила роботи з EVK нуклеусами

 

     Так як на сьогодні з’явились місця де можна контрольовано облітати маток, хочу поділитись своїм досвідом, як заселяти нуклеуси EVK, так як бачу що багато в кого є з цим проблеми. Я працюю з ними з 2013 року, так що мені є чим поділитись. Пояснювати чому я так раджу а не інакше, не буду, повірте я по різному пробував, так що наберусь сміливості та назву це правилами.

     Бджола.

     Трусити бджолу в гарну погоду, з рамок котрі відбудовуються, і з таких в яких є відкритий розплід, приблизно порівну. Сипати в ройовий ящик, або якусь іншу посуду, (в мене відро на 30 літрів) без воронки, води, щоб старі бджоли могли вільно звідти вилітати. Ще краще, особливо якщо везти нуклеус на острів, це трясти бджолу перед ящоком в якому кілька порожніх щільників а льоток прикритий ганіманівською решіткою, якщо в першому випадку особливо спішити не потрібно, то в другому бджоли почнуть покидати ящик, хвилин через 20, а за годину їх взагалі там може не бути. Я роблю так: натрусив перед ящиком, бджола зайшла, дістав щільники, з них бджолу в відро, з ящика теж, вдарив відро об землю, закрив кришкою. Далі, кладу паляницю канді зверху на решітку. несу в темний підвал на 5-6 годин.

     Заселення нуклеусів.

     Нуклеуси заселяються мокрою бджолою, має її бути близько 1/3 об'єму нуклеуса. Матку мокру також, кидаю поверх бджіл, або пускаю через льоток. Нуклеуси складаю в коробку по 12 штук, скільки в ящик входить не важливо, важливо не складати в кожух в якому вони мають бути на обльоті, тому що коли виставим, в одному з нуклеусів бджоли може бути більше ніж потрібно, в іншому навпаки. Ящики з нуклеусами потрібно занести в темне не прохолодне приміщення, температура в ньому має бути 18-25 градусів. Знаходитись вони там мають 5 суток, не більше, не менше. В  такому випадку вони відтягнуть гарний щільник.                               

                          colonization-of-bees-in-AVK-nucleus

     Виставлення нуклеусів.

 bees-in-AVK-nucleus

     Через 5 суток о 17-18 годині несу коробки з нуклеусами до зарання виставлених кожухів, розміщую їх в кожухах (в моєму випадку по чотири), коли беру з коробки, то не підряд, за тих 5 суток їм може сподобатись сусідська матка більше ніж своя, буває рідко та всеж. Дивлюсь чи відбудований щільник , якщо так, значить з маткою все гаразд. Якщо обліт має бути на місці, то все залишаємо так як є. Якщо нуклеуси мають бути відправлені на облітник, то добавляємо канді, після того як літ бджоли закінчиться, льотки закриваємо, нуклеуси пакуємо, з ранку везем на облітник.

     Кожух, нуклеус EVK.

     Кілька слів про кожух. Має він бути з ППС або з чогось подібного, це доволі важливо. Головна вимога до нуклеуса, це щоб вощинка була добре приклеїна, належна вентиляція, та достатньо корму